ÇÜKÜNDÜR MANCARI
Çükündür turşusu ile tanınan ve bağışıklık sistemini güçlendiren bir pancar türüdür. Birçok faydası ile bilinen çükündür kendi ülkemizde oldukça ünlü bir besindir. Hemen hemen her yerde yetişmektedir. Özellikle kanımızı yıkayarak mikroplardan kurtulmamızı sağlayan bu besin cilt güzelliğine de iyi gelmektedir.
Çükündür ıspanakgiller ailesindendir. Karadeniz ve ege bölgesinde halk arasında kırmızı pancar olarak da bilinmektedir. Başka bir ifade ile çükündür kırmızı renkli şeker pancarı olarak da adlandırılır. Tatlı olanları haşlanarak tüketilirken diğerlerinden turşusu yapılır.
Çükündürün Faydaları Nelerdir?
Çükündürün sağlığa çok faydası bulunmaktadır. Buna göre çükündürün insan vücuduna faydaları şunlardır:
- Alyuvar oluşumunda rol oynar.
- Böbrek ve safrakesesini temizler.
- Rahmin fibromlarını ve miyomları ile göz perdelerini eritir.
- Yüksek kan şekerini ve tansiyonunu düşürmektedir.
- Şeker hastalığı, kanser ve verem gibi hastalıklardan korumaktadır.
- Mide ve bağırsakları rahatlatır.
Çükündür Hangi Yöreye Aittir?
Çükündür Mancarı İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?
125 gram kıyılmış kuru soğan
100 gram pazı
100 gram ısırgan otu
100 gram kırmızı mancar (pancar)
100 gram ıspanak
200 gram pırasa
50 gram kalın bulgur
50 gram domates salçası
70 gram sıvıyağ
10 gram tuz
10 gram karabiber
1200 gram sıcak su
Çükündür Mancarı Nasıl Hazırlanır?
Büyük bir tencereyi ocağa koyarak ısıttıktan sonra sıvıyağı ve soğanları ekleyiniz, soğanlar renk değiştirmeye başlayınca önceden yıkanmış ve doğranmış sebzeleri de ilave edip, kısık ateşte bitkiler sularını kaybedene kadar pişiriniz. Üzerine bulguru serpip karıştırınız. Salçayı, tuzu ve karabiberi sıcak suda karıştırarak tencereye ekleyiniz. Kısık ateşte yeşillikler yumuşayana kadar pişiriniz.