KOKARCA'NIN KATİLİ SAMURAY ARISI

Zonguldak'ta 2 bin 500 Japon arısı doğaya salınacak

Zonguldak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen ‘Kahverengi Kokarca ile Mücadele Seferberliği’ kapsamında biyolojik mücadele çerçevesinde, 2 bin 500 Japon arısı olarak da bilinen ‘samuray arısı’ doğaya salınacak.

 

Kahverengi kokarca böceği Türkiye’de ilk defa 2017’de görüldü. Söz konusu böcek ülkede geçen yıla kadar ekonomik olarak ciddi bir zarar vermedi ancak 2023’te yağışlı bahar sezonunda ilaçlamaların etkisiz kalması nedeniyle lokal alanlarda ekonomik kayıplara yol açtı. Artan popülasyonla mücadele için geçen sene ‘Kahverengi Kokarca Eylem Planı’ uygulamaya alındı. Bu yıl da ‘Kahverengi Kokarca ile Mücadele Seferberliği’ başlatıldı. Zararlıya karşı mekanik (süpürme, toplama), biyoteknik (fremon tuzaklar), biyolojik (samuray arısı) ve kimyasal mücadele yöntemleri uygulanıyor.

 

Bu kapsamda, böceğin popülasyon yoğunluğu takip ediliyor.

 

Bilindiği gibi Zonguldak Tarım İl Müdürlüğü bu kapsamda 7 bin 500 Samuray Arısını doğaya salmıştı.

Zonguldak Tarım il Müdürlüğü yetkililerinden edilen bilgiye göre sekizinci ve dokuzuncu aylarda doğaya sunulacak Samuray arıları, yumurtlama döneminde kahverengi kokarcayı etkisiz hale getiriyor.

 

Köylerde ve tarım bölgelerinde biyolojik mücadele ve ilaçlama yapan terme müdürlüğü özellikle Ereğli, Alaplı, Çaycuma ve Devrek’te yoğunlaşıyor.

 

Karadeniz’de daha çok etkili olan atılmaz arazilerine olumsuz etkileyen kahverengi kokarca polifak bir zararlı olduğu için 400 bitkide etkili oluyor.

kokarca katili samuray arısı doğaya salınacak Zonguldak japon arısı