URAL VE ZAMAN KİTAPLARINI İMZALADI

Kilimli Halkevi'nde yapılan söyleşi öncesinde, Fotoğraf sanatçısı Nadir Özsoy'un gezdiği ülkelerde çektiği fotoğraflardan oluşan, ' Benim Gözümden' adlı fotoğraf sergisi açılışı yapıldı. Daha sonra kitap söyleşisine geçildi.  

Söyleşide konuşan Yazar Ekrem Murat Zaman, Kilimli Halkevi’ni söyleşi ve imza için düzenlemeyi yapan yönetim kurulu üyelerine teşekkür ederek, “Üç Nesil Mükellef adlı ortak kitabımız; çocuğunu babasız bırakan, ülkesini kömürsüz bırakmayan maden şehitlerine adanmıştır” dedi. 

Yazar Ufuk Çeyrek Ural ise ‘Üç Nesil Mükellef’ adlı kitabı araştırmacı yazar Ekrem Murat Zamanla birlikte yazdığı için kendisini şanslı hissettiğini belirterek, “Kitabı yazarken çok şeyler öğrendim” dedi.  Ural, “Göç Ailesiz Bırakınca” adlı romanında içğn ise:  “Babasının anılarını ve 93 göçmeni aile büyüklerinin çektiği acıları notlar halinde tutan çocukluk arkadaşım, bildiklerini bana aktararak bu kitabın yazılmasını ve okurlara gerçek bir yaşam öyküsü sunmamı sağladı “ diyerek çocukluk arkadaşına teşekkür etti.  Söyleşi sonrasında her iki yazar kitaplarını okuyucularına imzaladılar.  Kalabalık bir izleyici topluluğu önünde yapılan söyleşi çekilen hatıra fotoğraflarıyla son buldu.  

Yazar Ufuk Çeyrek Ural, “Göç Ailesiz Bırakınca” adlı romanında; 1877-1878 Osmanlı Rus savaşında (Rumi takvime göre 1293 yılına denk geldiğinden Osmanlı tarihinde 93 harbi olarak bilinir) yaşanan zulümler nedeniyle Acara topraklarından Anadolu’ya göç eden 93 göçmeni bir ailenin bitmeyen çilesini anlatır.  Yazar kitabın arka kapağına yazdığı metinde şöyle der: “Kültürel, sosyal, politik ve ekonomik bağlarını başka bir yerde, başka bir biçimde bağlanmak üzere çözen insanların çektikleri acılar, belki de hiç bağlanamadıkları uzak diyarlar… Göçler hep böyle değil midir zaten? Gidenin çektiği acılar kadar geride kalan için de zordur göç. Kalanın gözü hep yoldadır; belki bir gün dönerler, diye… Tek başına kalan bir çocuğun Zonguldak’ta sonlanan yaşama tutunma çabasını anlatan gerçek bir yaşam öyküsü...”

Ekrem Murat Zaman ve Ufuk Çeyrek Ural’ın ortak kaleme aldığı Üç Nesil Mükellef adlı anı-inceleme kitabının arka kapağında kitapla ilgili olarak: “Mükellefiyetin kaldırılması için ihanetle suçlanmasına karşılık kararlı olarak uğraş veren Zonguldak Milletvekili Dr. Rebi Barkın, ‘Mükellefiyet düzeni, havza tarihinde gerçek önemli bir devirdir. Bunun tarafsız bir görüşle ve soğukkanlılıkla yargılanması gerekir. Konunun ele alınması iyi bir hizmettir.’ Diyor. Ocaklar söndürecek kadar dramatik olaylar doğuran mükellefiyeti, bu nedenle kaynağından başlayarak ele aldık. Bizim de bu hizmette bir payımız olsun istedik.” Diye yazar.

UFUK ÇEYREK URAL
Zonguldak doğumlu olan Ufuk Çeyrek Ural, ilköğretimini Yayla Özel İlkokulu’nda, ortaokulu Zonguldak TED Koleji’nde, liseyi İstanbul Şişli Terakki Lisesi’nde, lisans eğitimini ise İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamladı. 
Hukuk fakültesinde okurken 1975 yılında, ‘Türkiye’nin ilk Kadın Gemi Kiralama Brokkeri’ olarak adım attığı denizcilik sektöründeki çalışmalarının yanı sıra Tüdev Denizcilik Yüksekokulu’nda “Deniz Ticareti” ve “ Karşılaştırmalı İngiliz Hukuku ile Türk deniz Ticaret Hukuku” dersleri verdi.
İstanbul’daki denizcilik sektöründeki iş yaşamını 2006 yılında noktaladıktan sonra, Safranbolu’da tarihi iki konak satın alarak turizm sektöründe faaliyet göstermeye başladı. Bununla beraber avukatlık mesleğini de 2016 yılına dek sürdürdü. Ufuk Çeyrek Ural’ın köklerinden başlayarak aile ve iş yaşamından kesitleri torunu Can’a anlattığı ‘Yolun Açık Olsun’ isimli ilk otobiyografi kitabı 2021 yılında yayınlandı.

EKREM MURAT ZAMAN
Ekrem Murat Zaman, 1956 yılında Zonguldak’ta doğdu. Tüm yaşamı Zonguldak’ta geçti. Yerel tarih araştırması çalışmalarını Zonguldak Kömür Havzası üzerine yaptı.
Zonguldak Kömür Havzasının iki yüzyılı (2004), Zonguldak Maden Mühendisleri Örgütlülüğü (2009), Zonguldak İnsan Mekan Zaman(2012), Kömürün Çocukları (2013), Amelebirliği ( 2014), Zonguldak İnsan Mekan Zaman (geliştirilmiş yeni baskı 2021),  Tarihte Zonguldak Yerel basını (2022), Benim adım Amelebirliği (2022), adlı kitapları yayınlandı. Kitaplarının yanı sıra yerel basına ve çeşitli mesleki dergilere çok sayıda makaleler yazdı.
Mesleğinin ve kitap çalışmalarının sonucu olarak,’ Zonguldak Maden Müzesi’ danışmanlığını yaptı. Maden Mühendisi Ekrem Murat Zaman, Türkiye Taşkömürü Kurumundan 2017 yılında emekli olduktan sonra “Karaelmas Maden Şehitleri Müzesi tasarım danışmanlığı ile “ Üzülmez Vadi Projesi röleve danışmanlığını yaptı. Zonguldak Kömür Jeoparkı’ organizasyonunda ‘ Endüstri Mirası’ danışmanlığını ve Zonguldak Kent Kitaplığı kurma çalışmalarını sürdürmektedir.

Ufuk Çeyrek Ural Ekrem Murat Zaman kitaplarını imzaladı