İşte detaylar...
TİYATRO SANATÇISI YILDIRIM YANILMAZ
16 Temmuz 2024 tarihinde hayatını kaybeden Yıldırım Yanılmaz, 18 Ocak 1946'da Zonguldak'ta doğdu. Yanılmaz, kariyerine 1969'da Halit Refiğ'in 'Bir Türk'e Gönül Verdim' filminde yönetmen yardımcılığı yaparak başladı.
1986'da yönetmenliğini üstlendiği ilk film olan 'Düğüm'ün ardından 'Deniz Gülü', 'Yeşeren Asma: Beşiktaşlı Yahya Efendi', 'Ölüm Oyunu', 'Aptallık Rekoru', 'Sıfır Nokta', 'Ölüm Oyunu', 'Flas', 'Abdülkadir Geylani: Batmayan Güneş' gibi filmleri ve Orhan Veli'nin 'İlham Perisi Bella' belgeselini yönetti.
Yanılmaz, 'Şengün Konağı', 'Çiçek Taksi', 'Güneş Doğacak' gibi projelerde oyuncu olarak rol aldı.
EFSANE FUTBOLCU VE TENİSÇİ DERYAL YÖNDER
22 Şubat 2024'te vefat eden Zonguldaksporlu efsane futbolcu ve tenisçi Daryal Yönder, 1941 Yılında Zonguldak’ta doğdu. Gazi ilkokulunu, Mehmet Çelikel orta kısmını ve lisesini bitirdi. 1964’de İstanbul İktisadi ve Ticari ilimler Akademisi’nde iki yıl okudu ve profesyonel futbolcu olduğundan ayrıldı. Ankara Denizgücü takımında basketbol, futbol, voleybol ve tenis oynadı. 1965’te terhis olunca Kömürspor’da amatör olarak futbol oynadı. O yıl lig şampiyonluğunu kazandı, gol kralı oldu. 1966 yılında Zonguldakspor kurulunca profesyonel futbolcu oldu.1973 yılına kadar futbol oynadı, takım kaptanlığı yaptı. Bu süreçte oynadığı 187 maçta 36 gol kaydetti. Futbol sezonunun sona erdiği yaz aylarında çok sevdiği tenis sporuna devam etti. Tenise 1954 yılında başladı. Arif Tlabar’ın annesi Melahat hanım’ın Arif’in yaş günü için yaptığı özel bir turnuvada ilk kez tenis oynadı. Emanet raketle oynadığı bu turnuvayı kazandı. Nezih Kıral, Suzan Kıral, İzzet İncekara, Melahat Tlabar gibi tenisçileri izleyerek tenisini ilerletti. Ondan sonra yapılan her bölge turnuvasında denizden çıkıp gelerek birinci oldu. 1958 yılında Zonguldak’ta yapılan Türkiye Gençler Birinciliği’nde üçüncü oldu. 1959 yılında İstanbul Taksim TED kortlarında yapılan Chalenge Kupasında Tahsin Pamir ile beraber çiftlerde Türkiye ikincisi oldu. Karadeniz Kupası maçlarında Nazmi Bari, Ziya Kıpkızıl, Engin Balaş, Cihat Özgüzel, Enes Talay, Suzan Gürel, Andon Çıp, Yıldırak Daş, Aslan Daş, Kemal Daş, Rafet Akpınar ve Fuat Anbar gibi ünlü tenisçilerle iddialı maçlar oynadı. 1973 yılında futbolu bıraktıktan sonra antrenör olarak Zonguldakspor, Kilimlispor, Bartınspor, Erdemirspor, Devrekspor gibi bölge takımlarını çalıştırdı. Çok sevdiği Zonguldak dışına çıkmak istemedi. Futbol oynadığında da İstanbul ve İzmir kulüplerinden çok ciddi teklifler almasına karşın Zonguldakspor'dan ayrılmadı.
FİLYOS BELEDİYE BAŞKANI YAŞAR KUMBAS
1943 Çaycuma'nın Filyos beldesinde doğan CHP'li Yaşar Kumbas, 1973-77 yılları arasında Filyos Belediye Başkanlığı yapmıştı. uzun yıllar çalıştığı Türkiye Taşkömürü Kurumundan emekli olmuş, Zonguldak'ın sosyal ve kültürel faaliyetlerinde aktif katılımda bulunmuştur. 3 Eylül 2024 tarihinde hayatını kaybeden Kumbas'ın vefatı Filyosluları yasa boğmuştu.
ESKİ ULAŞTIRMA BAKANI VE ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ ÖMER BARUTÇU
Adalet Partisi (AP) ve Doğru Yol Partisi'nde (DYP) 5 dönem Zonguldak Milletvekilliği ve çeşitli bakanlıklarda görev alan Ömer Barutçu, 1942'de Trabzon'da doğdu. İlk öğrenimini Kilimli İlkokulu'nda; orta ve lise öğrenimini Zonguldak Ticaret Lisesi'nde tamamladı. Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Banka İşletmesi Bölümünü bitirdi. Barutçu, Türkiye Millî Talebe Federasyonu Başkanlığı ve Türkiye Kızılay Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde Ekonomist, Araştırmacı ve Daire Başkanıydı. 5. (XVI), XVIII., XIX., XX. ve XXI. Dönem Zonguldak Milletvekilidir. 53. ve 54. hükûmette Ulaştırma Bakanıydı. 49. hükûmette GAP'tan Sorumlu Devlet Bakanı, 51. hükûmette Köy Hizmetlerinden Sorumlu Devlet Bakanı ve 52. hükûmette Gençlik ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanıydı. Evli ve iki çocuk babasıydı. Barutçu, 2 Aralık günü 82 yaşında hayata gözlerini yumdu.
ZONGULDAK'TA İLK SEÇİLEN YILIN ÖĞRETMENİ NEVİDAN ÇETİNTAŞ
24 Kasım 1984 tarihinde Zonguldak’ta yılın öğretmeni “Nevidan Çetintaş” seçilmişti. Çetintaş, aynı zamanda seçilen ilk kadın “yılın öğretmeni” ünvanına da sahipti. Nevidan öğretmen bir süredir tedavi gördüğü hastanede 21 Nisan 2024 tarihinde hayatını kaybetti. Nevidan Çetintaş Kimdir; Tunceli, Çemişgezek Gedikler köyünde doğdu ve çocukluğu orada geçti. Malatya Akçadağ Köy Enstitüsü’nde yirmi günlük eğitimden sonra ailesiyle İzmir’e taşındı. 1957 yılında İzmir Kızılçullu Öğretmen Okulu’ndan mezun oldu. İlk görev yeri Adana Çotlu Köyü İlkokul ‘unda iki yıl görev yaptı. İkinci görev yaptığı okul Elazığ Kuyulu İlkokulu oldu. Köy okulu öğretmeni yıllarında ulaşım zorluklarının her türlüsünü yaşadı.
Kendisi gibi babasının da memur olması ve tayini sebebiyle ailesiyle yolları, 25 Ekim 1960 tarihinde Zonguldak’ta birleşti. Nevidan öğretmen Zonguldak’ta Muslu Köyü İlkokulu’nda bir sene çalıştıktan sonra Kapuz İlkokulu’nda da yedi yıl görev yaptı. Nevidan öğretmen, 1982 yılında İnağzı İlkokulu’na tayin oldu. Aynı yıllarda Atatürk’ün doğumunun 100’üncü yılı etkinlikleri kapsamında 24 Kasım Öğretmenler gününe özel Zonguldak’ta ve diğer illerde ilk olarak “Yılın Öğretmeni” uygulaması başladı.
24 Kasım 1984 tarihinde Zonguldak’ta yılın öğretmeni “Nevidan Çetintaş” seçildi. Seçilen ilk kadın “yılın öğretmeni” ünvanına da sahip oldu.
Yılın öğretmeni Nevidan Çetintaş 40 yıllık öğretmenlik hayatının son 15 yılını İnağzı İlkokulunda tamamladı ve 1997 yılında emekli oldu.
YAZAR ŞERAFETTİN ÜSTÜNKOL
26 Eylül 2024 günü hayatını kaybeden Şerafettin Üstünkol, 1946 yılında Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde doğdu. Üstünkol, 1971 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Maden Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Kariyerine Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda maden mühendisi olarak başladı ve ardından işletme müdürlüğü ile genel müdür yardımcılığı görevlerinde bulundu. Barutsan Genel Müdürlüğü ve bakanlık müşavirliği görevlerini de üstlenen Üstünkol, ayrıca Ankara’da Maden Yüksek Mühendisleri Derneği ve Ankara Zonguldaklılar Derneği başkanlıkları yaptı. Aynı zamanda Özgür Halkın Sesi'nde köşe yazarlığı da yapan Üstünkol, "Eşekten Uçağa" adlı bir adet eseri vardır.
FUTBOL ANTRENÖRÜ MUHAMMET ŞAFFAK
1983 Zonguldak doğumlu olan Muhammed Şaffak, Üzülmezspor, Demir Madencilik Dilaverspor ve Baştarlaspor’da futbol oynadıktan sonra 2009 yılında yaşadığı sağlık problemi nedeniyle erken yaşta futbolu bırakmak zorunda kaldı. Futboldan kopamayan Şaffak, Zonguldakspor’un altyapısında antrenör olarak görev yapmaya başladı. Miniklerden U19 yaş kategorisine kadar 7 farklı yaş grubunda Zonguldak ve Türk futboluna çok sayıda futbolcu kazandıran Muhammet Şafak, spor camiasının sevilen ve edilen antrenörlerden biriydi.
Evli ve 3 çocuk babası olan Muhammet Şaffak, 2024 yılının Temmuz ayında geçirdiği kalp krizi sonrası 41 yaşında hayatını kaybetti.
EDEBİYAT ÖĞRETMENİ TÜRKAN KARAHASAN
1944 yılında Artvin'in Hopa ilçesinde dünyaya gelen edebiyat öğretmeni Türkan Karahasan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi mezunudur. Zonguldak Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde uzun yıllar edebiyat öğretmenliği yapan Karahasan, tiyatroya ve edebiyata katkılarıyla biliniyordu. 28 Aralık 2024 Cumartesi günü hayata gözlerini yuman Karahasan'ın vefatı eğitim ve sanat camiasını yasa boğmuştu.
ŞAİR VE YAZAR İRFAN YALÇIN
İrfan Yalçın, 23 Nisan 1934 yılında Zonguldak'ta doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi, Adana, Çarşamba ve Zonguldak'ta liselerde on yıl süren öğretmenliğin ardından İstanbul'da bir kitabevi açtı.
Şiirler, hikayeler, eleştiriler yazdı, daha çok romanlarıyla tanındı bu dalda ödüller aldı. Şiir, hikâye, eleştiri alanlarında ürün verse de romanda yoğunlaştı. Milliyet Yayınları 1974 Roman Yarışması’nda Pansiyon Huzur’la ikincilik ödülüne değer görüldü. 1978’de Genelevde Yas, 1979’da Ölümün Ağzı, 1980’de Fareyi Öldürmek, 1983’te Büyük Soytarı, 1991’de Uzun Bir Yalnızlığın Tarihçesi, 1995’te Annem, Babam ve Ben adlı romanları yayınlandı. Ölümün Ağzı’yla 1980 TDK Roman Ödülü’nü, Yorgun Sevda ile 2009 Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü’nü kazandı. 2008’de yayımlanan “İçimdeki Zonguldak”, yazarın yaşam penceresinden bu kentin öyküsüdür. 1985 yılında yönetmenliğini Sinan Çetin'in yaptığı bol ödüllü film 14 Numara İrfan Yalçın'ın Genelevde Yas kitabından uyarlandı.1985'te Köyceğiz'e yerleşti ve Zonguldak'la ilgili anılarını makale haline getirmeye devam etti. Yalçın, 29 Haziran 2024 tarihinde hayata gözlerini yumdu.