Zonguldak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, 2024 yılı içerisinde kentte bulunan 605 gıda üretim işletmesinde 919 adet ve 5 bin 991 gıda satış ve toplu tüketim işletmesinde 6 bin 59 adet olmak üzere; mevcut toplam 6 bin 596 gıda işletmesinde 6 bin 978 adet denetim gerçekleştirildiği ifade edildi.
Bakanlık kontrol programları, zehirlenme şüpheleri, rutin ve şikayet denetimlerinde mevzuata uygunluklarının kontrolü amacıyla işletmelerden 204 adet numune alınarak yetkili Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüklerinde analiz yaptırılmıştır. Yapılan denetimlerde yasaya aykırı hareket ettiği tespit edilen 82 işletmeye toplam 3.848.560,00 TL idari para cezası uygulandığı bildirildi.İl Tarım Müdürlüğü son olarak şu bilgileri paylaştı: "Aynı zamanda yıl içerisinde Ekmek ve Ekmek çeşitleri üretimi yapan 171 ekmek fırınında; üretim tekniği ve hijyeni, hammadde kontrolü, depolama koşulları, etiket bilgilerinin uygunluğu, raf ömrü, üretim ya da satış yerlerine ait dağıtım araçların kontrolü ve satış koşulları başta olmak üzere tüm hususlarda gıda güvenilirliğinin sağlanması ve sürdürülebilmesi amacıyla 208 denetim gerçekleştirilmiştir.
Bunun yanı sıra gıda mevzuatı gereği pazar yerlerinde yapılan gıda ile ilgili faaliyetler için, belediye/il özel idaresi tarafından verilen izin belgeleri kayıt belgesi yerine kabul edilmekte ve konutta üretilen ekmek ve ekmek çeşitlerinin, üretiminin yapıldığı İlçe sınırları içerisinde kurulan pazar yerlerinde üretim yeri bilgilerini içeren ambalaja konulması kaydıyla günlük en fazla 50 adet olmak üzere satışı sınırlandırılarak ve pazar yerleri dışındaki perakende işletmelerde satışa arz edilmesi durumunda ise ürünlerin hazır ambalajlı olarak ya da tüketici talebi üzerine işletme görevlileri tarafından gıda ile temasa uygun bir ambalaj malzemesine konularak satışa sunulması esaslarına dayalı resmi kontroller gerçekleştirilmektedir.
Vatandaşlarımızın gıda güvenilirliği konusunda karşılaştıkları olumsuzluklar hakkında Alo Gıda 174 hattını arayarak ihbarda bulunmaları halinde en kısa sürede ilgili birimlerimizce denetim gerçekleştirilmektedir. Yapılan denetimlerde olumsuzluk tespit edilmesi halinde işletme hakkında yasal işlem yapılmakta ve denetim sonucundan başvuru sahibine bilgi verilmektedir.
Güvenli gıdanın bir insanlık hakkı olduğu anlayışı içerisinde devam eden çalışmalarımızda 'Tarladan Sofraya Gıda Güvenliği' için üretimin her aşamasında gerekli tüm kontroller büyük bir titizlikle gerçekleştirilmektedir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur."
Bakanlık kontrol programları, zehirlenme şüpheleri, rutin ve şikayet denetimlerinde mevzuata uygunluklarının kontrolü amacıyla işletmelerden 204 adet numune alınarak yetkili Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüklerinde analiz yaptırılmıştır. Yapılan denetimlerde yasaya aykırı hareket ettiği tespit edilen 82 işletmeye toplam 3.848.560,00 TL idari para cezası uygulandığı bildirildi.İl Tarım Müdürlüğü son olarak şu bilgileri paylaştı: "Aynı zamanda yıl içerisinde Ekmek ve Ekmek çeşitleri üretimi yapan 171 ekmek fırınında; üretim tekniği ve hijyeni, hammadde kontrolü, depolama koşulları, etiket bilgilerinin uygunluğu, raf ömrü, üretim ya da satış yerlerine ait dağıtım araçların kontrolü ve satış koşulları başta olmak üzere tüm hususlarda gıda güvenilirliğinin sağlanması ve sürdürülebilmesi amacıyla 208 denetim gerçekleştirilmiştir.
Bunun yanı sıra gıda mevzuatı gereği pazar yerlerinde yapılan gıda ile ilgili faaliyetler için, belediye/il özel idaresi tarafından verilen izin belgeleri kayıt belgesi yerine kabul edilmekte ve konutta üretilen ekmek ve ekmek çeşitlerinin, üretiminin yapıldığı İlçe sınırları içerisinde kurulan pazar yerlerinde üretim yeri bilgilerini içeren ambalaja konulması kaydıyla günlük en fazla 50 adet olmak üzere satışı sınırlandırılarak ve pazar yerleri dışındaki perakende işletmelerde satışa arz edilmesi durumunda ise ürünlerin hazır ambalajlı olarak ya da tüketici talebi üzerine işletme görevlileri tarafından gıda ile temasa uygun bir ambalaj malzemesine konularak satışa sunulması esaslarına dayalı resmi kontroller gerçekleştirilmektedir.
Vatandaşlarımızın gıda güvenilirliği konusunda karşılaştıkları olumsuzluklar hakkında Alo Gıda 174 hattını arayarak ihbarda bulunmaları halinde en kısa sürede ilgili birimlerimizce denetim gerçekleştirilmektedir. Yapılan denetimlerde olumsuzluk tespit edilmesi halinde işletme hakkında yasal işlem yapılmakta ve denetim sonucundan başvuru sahibine bilgi verilmektedir.
Güvenli gıdanın bir insanlık hakkı olduğu anlayışı içerisinde devam eden çalışmalarımızda 'Tarladan Sofraya Gıda Güvenliği' için üretimin her aşamasında gerekli tüm kontroller büyük bir titizlikle gerçekleştirilmektedir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur."