TMMOB Makina Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Melih Başören, 21 Ocak 2025 tarihinde Bolu ili Kartalkaya Kayak Merkezi'nde bulunan Grand Kartal Otel'inde meydana gelen ve en az 79 kişinin hayatını kaybetmesine, 51 kişinin ise yaralanmasına neden olan yangınla ilgili açıklamada bulundu.
Başkan Melih Başören’in konuyla ilgili açıklaması şöyle:
“21 Ocak 2025 tarihinde Bolu ili Kartalkaya Kayak Merkezi'nde bulunan Grand Kartal Oteli'nde meydana gelen ve en az 79 kişinin hayatını kaybetmesine, 51 kişinin ise yaralanmasına neden olan yangın, ülkemizi derinden sarsmıştır. Bu katliamda yaşamını yitiren tüm yurttaşlarımızın yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz.
Yapılarda yangın güvenliği açısından öncelikle yapılması gereken şey, pasif ve aktif önlemler alarak insanların binadan tahliyesini güvenli olarak sağlamaktır. Bu önlemler; bina özelliğine uygun olarak Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’te belirtilen kaçış yollarının ve kaçış merdivenlerinin sağlanması, uygun yapı malzemelerinin kullanılması, yangın bölmelerinin oluşturulması, algılama ve uyarı sistemlerinin kurulması, uygun tipte söndürme, basınçlandırma ve duman tahliyesi tesis edilmesi, ilk yardım ekiplerinin oluşturulması vb. sistemlerin kurulması ile sağlanabilmektedir.
Bütün özel yapılarda bu sistemlerin kurulup kurulmadığı veya kuruldu ise çalışır vaziyette olduğunun kontrolü; aynı Yönetmeliğin Denetim ile ilgili 131. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre özel yapı, bina, tesis ve işletmelerin, mahalli itfaiye teşkilatı ile bunların bağlı veya ilgili olduğu bakanlık ve kamu kurum ve kuruluşlarının müfettişi, kontrolör veya denetim elemanları tarafından denetlenmesi gerektiği, denetim sonunda eksik bulunan ve giderilmesi istenilen aksaklıklar ile talep edilen önlemlerin öngörülen uygun süre içerisinde ilgililerce yerine getirilmesinin mecburi olduğu belirtilmektedir.
Bu sistemlerin sürekli çalışır durumda tutulabilmesi için de düzenli bakımlarının ve periyodik kontrollerinin yapılması gerekmektedir.
Grand Kartal Oteli'nde merkezi yangın söndürme sisteminin olmadığı, yangın alarm sistemlerinin çalışmadığı, yangın merdivenlerinin ve havalandırmasının yetersiz olduğu ve acil durum aydınlatmalarının olmadığı yönündeki iddialar, bu konuda daha titiz olunması gerektiğini göstermektedir.
Binalarda yer alan mekanik tesisat sistemlerinin (ısıtma, havalandırma, yangın algılama ve söndürme sistemleri gibi) düzenli olarak yetkin mühendisler tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir. Bu tür sistemlerin denetimsiz bırakılması, küçük bir arızanın büyük çaplı felaketlere dönüşmesine sebep olabilir. Grand Kartal Oteli'nin 2021 ve 2024 yıllarında denetlendiği ve herhangi bir olumsuzluğun rapor edilmediği belirtilse de bu denetimlerin etkinliği ve kapsamı sorgulanmalıdır. Denetim kamusal bir görev ve sorumluluktur, piyasanın insafsızlığına bırakılamaz. Kural ihlalleri ve kuralsızlığa varan uygulamalar kabul edilemez. Halkın can ve mal güvenliği kâr hırsına feda edilemez. Bu konuda etkin ve tarafsız denetimlerin olması için Kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olarak, her türlü desteğe ve görev almaya hazır olduğumuzun bilinmesini isteriz!
Bu olay, yangın güvenliğiyle ilgili mevzuatın gözden geçirilmesi ve daha etkin uygulanması gerektiğini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Yetkili makamlara, yangın güvenliği standartlarının denetimini artırma, yaptırımları sıkılaştırma ve bu tür felaketlerin tekrarlanmaması için tüm bileşenlerin sorumluluklarını gözden geçirmesi çağrısında bulunuyor, bir kez daha kaybettiğimiz canlarımızın yakınlarına başsağlığı ve sabır, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz.”