• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • karabük
  • Bartın
  • Alaplı
  • Gündem
  • İŞÇİ-SENDİKA
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Sağlık
  • Politika
  • Magazin
  • Kilimli Kozlu Gökçebey Devrek Kdz. Ereğli Çaycuma Zonguldak Spor Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Asayiş Genel Çevre
  • Ara
SON DAKİKA:
17:44
Yarın Zonguldak'ta Bazı Yollar Trafiğe Kapatılacak
17:21
Mesire Alanında Yangın! Ekipler olay yerinde...
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Zonguldak
  3. Güner, yaz aylarında ishal vakalarına dikkat çekti
Zonguldak
Yayınlanma: 06 Ağustos 2024 - 16:36

Güner, yaz aylarında ishal vakalarına dikkat çekti

Zonguldak
06 Ağustos 2024 - 16:36
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Güner, yaz aylarında ishal vakalarına dikkat çekti

Zonguldak İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ertuğrul Güner, "Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sıcak havaların etkisiyle mikrobik ishal vakalarında önemli bir artış gözlemlenmektedir dedi.
Güner açıklamasında şöyle dedi:
"İshal, hem bakteriyel hem de bakteriyel olmayan birçok etkenden kaynaklanabilir. Özellikle yaz aylarında, temiz olmayan suların içilmesi ve bu sularla yıkanan yiyeceklerin tüketilmesi, ishal vakalarının artmasında büyük rol oynamaktadır. Ayrıca, yaz mevsiminde sebze ve meyvelerin iyi yıkanmadan tüketilmesi de bu rahatsızlıkların artmasına sebep olmaktadır. Mikrobik ishallerin başlıca sebepleri arasında E.Coli, Salmonella, Şigella gibi bakteriler ile Giardia, Amip gibi parazitler ve Rotavirüs, Adenovirüs, Norovirüs gibi çeşitli virüsler bulunmaktadır. Bu mikroorganizmalar, içme ve kullanma sularına ve besinlere karışarak hastalıklara neden olmaktadır. Klorlama ve kaynatma gibi yöntemlerle dezenfekte edilmemiş sular ve uygun şartlarda saklanmayan besinler ishal hastalıklarına sebep olmaktadır. İshalli hastalarda ishalin yanında bulantı, kusma, halsizlik, ateş ve kilo kaybı gibi belirtiler de görülebilmektedir. Yaz aylarında besinler hızlı bozulabilmekte olup, bu yüzden yemeklerin günlük olarak pişirilmesi ve soğutulmadan tüketilmesi gerekmektedir. Özellikle yaz aylarında dışarıda, açıkta satılan ve son tüketim tarihi belli olmayan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Bozulmuş gıdaların tüketimi de ishale sebep olabileceğinden, taze pişirilen veya tekrar ısıtılan yemeklerin sıcaklıkta iki saatten fazla bekletilmemesi, ayrıca dondurulmuş gıdaların çözdürüldükten sonra tekrar dondurulmaması önerilmektedir. Sebze ve meyveler ise bol miktarda temiz su ile yıkanması gerekmektedir. Yaz aylarında hijyen kurallarına daha da özen gösterilmelidir. Eller bol su ve sabunla en az 20 saniye boyunca iyice yıkanmalı, kullanılacak suyun temiz olduğundan emin olunmalı ve mümkünse dezenfekte edilmelidir. Gıdalar kapalı ortamda muhafaza edilmeli, hayvanların temas ettiği besinler tüketilmemelidir. İshalli olan kişilerin kullandığı ve ortak kullanılan tuvalet ile lavabolar temizlenerek dezenfekte edilmelidir. Özellikle bağışıklık sistemi düşük hastalar, iki yaşından küçük çocuklar ve 65 yaş üstü yaşlılar, ishalden daha fazla etkilenmekte ve bu grupların ishal sonucunda kaybettikleri sıvının yerine konamaması durumunda, kanlı ishale dönüşebilmektedir. Bu grupların belirtiler göstermesi durumunda derhal bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekmektedir. Genel olarak, kuruyemiş, çikolata ve kızartma gibi gıdalardan uzak durulması önerilmektedir. Yaz aylarında vücudun kaybettiği sıvıyı yerine koymak için bol su içilmeli ve sağlıklı, hijyenik koşullarda hazırlanmış yiyecekler tüketilmelidir. 24 saatten uzun süren ishal, bulantı, kusma, ateş, baş ağrısı ve idrar miktarında azalma durumlarında sağlık kuruluşuna başvurulması önemlidir.
Bu önlemler alınarak, yaz aylarında ishal vakalarının önüne geçmek mümkündür. Halkımızın sağlığı için bu konuda daha dikkatli ve bilinçli olunması gerektiğini önemle hatırlatırız."

# Zonguldak İl Sağlık Müdürü# Uzm. Dr. Ertuğrul Güner# İshal# yaz ayları# Zonguldak# Zonguldak haberleri# Zonguldak haber
EDİTÖR
Şebnem Saka
Şebnem Saka
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
TTK İŞÇİSİ İŞ YERİNDE SABAHLAYACAK
TTK İŞÇİSİ İŞ YERİNDE SABAHLAYACAK
O Projeye TÜSEB’den Destek
O Projeye TÜSEB’den Destek
Zonguldaklılar Demokrasiye Sahip Çıktı
Zonguldaklılar Demokrasiye Sahip Çıktı
15 dekar alan zarar gördü!
15 dekar alan zarar gördü!
Son Haberler
TTK İŞÇİSİ İŞ YERİNDE SABAHLAYACAK
TTK İŞÇİSİ İŞ YERİNDE SABAHLAYACAK
Otelin yöneticileri yangın anında böyle kaçmışlar: O anlar kamerada
Otelin yöneticileri yangın anında böyle kaçmışlar: O anlar kamerada
O Projeye TÜSEB’den Destek
O Projeye TÜSEB’den Destek
Zonguldaklılar Demokrasiye Sahip Çıktı
Zonguldaklılar Demokrasiye Sahip Çıktı
15 dekar alan zarar gördü!
15 dekar alan zarar gördü!
Zonguldak İlçeleri
  • Alaplı
  • Çaycuma
  • Devrek
  • Gökçebey
  • Karadenizereğli
  • Zonguldak
Güzel havayı gören sahile koştu
Güzel havayı gören sahile koştu

Ana Sayfa
karabük
Bartın
Alaplı
Gündem
İŞÇİ-SENDİKA
Ekonomi
Dünya
Sağlık
Politika
Magazin
Kilimli
Kozlu
Gökçebey
Devrek
Kdz. Ereğli
Çaycuma
Zonguldak
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Asayiş
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Yerel
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.