Soğuk yiyecek ve içecek tüketiminin arttığı yaz mevsiminde diş hassasiyeti sorununda da artış meydana geliyor.Günlük hayatta sıkça karşılaşılan sorunlardan birisi olan diş hassasiyeti sorununa ilişkin Özgür Halkın Sesi muhabirine konuşan Zonguldak Diş Hekimleri Odası Başkanı Sinem Avcı Karcıoğlu, “Sıcak ya da soğuk yiyecek veya içeceklerin tüketimiyle ortaya çıkan bu sorun oldukça yaygın bir durumdur. Diş hassasiyeti dişlerdeki açık dentin kanallarının bu sıcaklıklara tepki vermesi sonucu oluşmaktadır” dedi."DİŞ MİNESİ ZAYIFSA DAHA YOĞUN HİSSEDİLİR"Diş hassasiyeti sorunun belirtilerine de değinen Diş Hekimleri Odası Başkanı Sinem Avcı Karcıoğlu, “Sıcak veya soğuk uyaranlar diş minesinin altındaki dentin tabakasını uyarır ve ağrı hissine neden olur. Dişleriniz bazen yeme içme sırasında bazen de durup dururken sızlayabilir ya da ağrıyabilir. Bu durum en belirgin belirtileri arasındadır” ifadelerini kullandı.
Oda Başkanı Karcıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “İçinde bulunduğumuz sıcak havalar soğuk yiyecek ve içecek tüketiminin artış gösterdiği bir dönem. Tüketilen soğuk ve asitli gıdalar nedeniyle hastalarımızda diş hassasiyeti şikayetinde artış yaşanmaktadır. Dişin en dış tabakası olan mine tabakası zayıfsa bu hassasiyet daha yoğun hissedilir."HANGİ YAŞ GRUBUNDA SIKLIKLA GÖRÜLÜYOR?Karcıoğlu, yetişkinlerde diş eti çekilmeleri ve diş eti rahatsızlıklarının daha fazla görüldüğünü, ancak genç hastalarda da son zamanlarda yanlış diş fırçalamaya bağlı diş hassasiyeti sorununda artış gözlemlediklerini belirtti. ÖNÜNE NASIL GEÇİLEBİLİR?Diş hassasiyeti sorununun çözümünden bahseden Oda Başkanı Karcıoğlu, “Diş hassasiyetinin önüne geçebilmek düzenli ve doğru tekniklerle diş fırçalanması, çok fazla asitli yiyecek ve içeceklerin tüketiminin azaltılması, diş ipi kullanımı, süt ve peynir gibi kalsiyum içeren yiyecek ve içecek tüketiminin artırılması ve düzenli diş hekimi kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Ve nitekim hassasiyet yaşayan hastaların erken tanı ve tedavi için bir diş hekimine başvurması gerekir. Diş hekimi tarafından uygun tedavi yöntemleri yapılmalıdır" diye konuştu.
Haber: Cevat Baran ÇAYDAŞ
Oda Başkanı Karcıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “İçinde bulunduğumuz sıcak havalar soğuk yiyecek ve içecek tüketiminin artış gösterdiği bir dönem. Tüketilen soğuk ve asitli gıdalar nedeniyle hastalarımızda diş hassasiyeti şikayetinde artış yaşanmaktadır. Dişin en dış tabakası olan mine tabakası zayıfsa bu hassasiyet daha yoğun hissedilir."HANGİ YAŞ GRUBUNDA SIKLIKLA GÖRÜLÜYOR?Karcıoğlu, yetişkinlerde diş eti çekilmeleri ve diş eti rahatsızlıklarının daha fazla görüldüğünü, ancak genç hastalarda da son zamanlarda yanlış diş fırçalamaya bağlı diş hassasiyeti sorununda artış gözlemlediklerini belirtti. ÖNÜNE NASIL GEÇİLEBİLİR?Diş hassasiyeti sorununun çözümünden bahseden Oda Başkanı Karcıoğlu, “Diş hassasiyetinin önüne geçebilmek düzenli ve doğru tekniklerle diş fırçalanması, çok fazla asitli yiyecek ve içeceklerin tüketiminin azaltılması, diş ipi kullanımı, süt ve peynir gibi kalsiyum içeren yiyecek ve içecek tüketiminin artırılması ve düzenli diş hekimi kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Ve nitekim hassasiyet yaşayan hastaların erken tanı ve tedavi için bir diş hekimine başvurması gerekir. Diş hekimi tarafından uygun tedavi yöntemleri yapılmalıdır" diye konuştu.
Haber: Cevat Baran ÇAYDAŞ