Zonguldak’ın eski mahalleleri, caddeleri, sokakları ve maden ocakları öteden beri ulusal film şirketlerinin doğal setleri olarak kullanılmıştır. Çekilen filmlerin konuları, genel olarak işçi-işveren ilişkileri ve madende çalışmanın zorlukları üzerinedir.
Ülkemizin önemli film yönetmenlerinden Halit Refiğ, askere gitmeden önce çevirmen olarak Işıkveren’de çalışmıştır (1952-53 yılları). İrfan Yalçın’ın “İçimdeki Zonguldak” kitabında o günler şöyle anlatılmaktadır; “Yeni Aydın Dergisi’ni çıkardığımız günler o günler. (1952 ya da 1953) Halit Refiğ, Mustafa Girgin, Orhan Aydın ve ben. Robert Kolej’den mezun Refiğ’le Girgin; Işıkveren’de çevirmenler ve Sümer Oteli’nde kalıyorlar. Sık sık toplanıyoruz orda, dergi ile ilgili kararlar alıyoruz! Sonradan Yale Üniversitesini bitirecek olan dünya cimrisi Girgin (Yale’li Mustafa) Türk yazınına, Halit Refiğ sinemaya ilişkin yazılar yazıyorlar. Dergiyi Tahir Karaoğuz’un matbaasında bastırmak istiyoruz, ama olmuyor; çok buluyoruz istediği parayı”
Daha sonraki yıllarda sinema sektörüne giren Halit Refiğ, Zonguldak’ta çalıştığı yıllarda etkilendiği madencilik hayatını “Şehirdeki Yabancı” (1962) * ve “Yaşam Kavgası” (1978) filmleri ile anlatmıştır.
Ulaştığımız kaynaklara göre, Zonguldak’ta çekilen veya konusu Zonguldak olan uzun metrajlı 16 film yapılmıştır. Kentimizin kültür envanterinde yer alan bu filmlerle ilgili bilgiler belli aralıklarla bu köşede verilmeye çalışılacaktır.
*Halit Refiğ ilk evliliğini “Şehirdeki Yabancı” filminin başrol oyuncusu Nilüfer Aydan ile yapmıştır (1962)
ZONGULDAK FİLMLERİ
1-ÖLÜM KORKUSU
Yapımcı: Cemil Filmer/Lale Film/1955
Yönetmen: Mehdi Özgürel
Senarist : Mehdi Özgürel
Görüntü Yönetmeni: Enver Burçkın
Oyuncular: Muzaffer Tema, Belgin Doruk, Turan Seyfioğlu, Neriman Köksal, Kenan Pars, Aziz Basmacı, Türkan Altan Özkan Gürol, Nermin Ruhsever
Çekim Mekanı: Zonguldak
Filmin Konusu: Maden ocaklarında çalışan mühendisler ve sorunları.
Vizyona Giriş Tarihi: 15 Eylül 1955
Tür: Melodram
Özellikler: 35mm. Siyah Beyaz
Ülke: Türkiye
Dil: Türkçe
NOT: Kayıp film