• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • karabük
  • Bartın
  • Alaplı
  • Gündem
  • İŞÇİ-SENDİKA
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Sağlık
  • Politika
  • Magazin
  • Kilimli Kozlu Gökçebey Devrek Kdz. Ereğli Çaycuma Zonguldak Spor Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Asayiş Genel Çevre
  • Ara
SON DAKİKA:
00:55
Çaycuma'yı Dolandırmıştı, Çanakkale'de Yakalandı!
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Köşe Yazarları
  2. Mete Arif Tokmak
  3. Ambrosıa kızını restore ettim
Yayınlanma: 24 Ekim 2024 - 17:32

Ambrosıa kızını restore ettim

24 Ekim 2024 - 17:32
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Mete Arif Tokmak
Mete Arif Tokmak
Ambrosıa kızını restore ettim

Tarihi eser yağmasının en yoğun yaşandığı, definecilerin on yıllardır canına okuduğu bir bölgede yaşıyoruz. Oysa herkes şu definecilik hikâyelerinden birine denk gelmiştir hayatının bir kısmında bölgemizde. Definecilik avcılığı spor zannetmenin bir başka versiyonudur.

 

Bugün toprak altında bahtiyar olan bulunmamış olanları saymazsak, günümüze kadar dinamitlenip parçalananlar, vurulup saçılanlar, dışarıya kaçırılanlar, orman kanunlarının estiğini gösteriyor coğrafyamızın kederinde! Bulunup devlet envanterine geçen eserlerin azlığı ve niteliği de bana göre ayrı bir gösterge. Daha çok ve daha sağlam olmalıydılar.

 

Çaycuma’nın Kadıoğlu köyünde bir tesadüf sonucu bulunduğunu okuduğumuz Ambrosıa Kızı mozaikleri gibi. Ama nedense mozaiğin görüntüsü, üzerinde tarihi bir savaş izi saklıyormuş gibidir. Yangın mı çıkmış, barbarlar villayı basıp mozaiklerin özellikle meme kısımlarını mı parçalamış (eğer öyleyse, mozaikteki efsanede halüsinasyonlar gören Trak(ya) kralı da aynen bunu yapmaya çalışıyordu! Elinde bıçak değil bir balta taşıyordu..), tarihsel süreçte burada tarla süren bir çiftçi tam da buraları mı tırpanlamış?

 

Soruları kovalayabiliriz. Ama keşke mozaikler tam ve sapasağlam kalsa imiş bizlere. Çünkü birazcık, figürsel desen sağlamlığından anladığını düşünen bir çizer olarak bu mozaikleri çok kez çizimledim. Ve hayran oldum. Hayran olduğum şey o olanaklarla bu kadar sağlam bir desen gücüne, hareket ve anlatım kıvraklığına sahip sanatçı veya sanatçıların bu topraklara iz bırakmalarıydı. Kimdiler acaba? Benim için en gizemli soru budur. İkinci sorum ise sadece “keşke?” Sağlam kalaydı! Bugün ödeneksizlikten sanırım üstü örtülü ve geleceği belirsiz…

 

Ülkemizin mozaik eserlerde bir dünya incisi olduğunu söylemek abartı değil. Gaziantep, Antakya havzaları en zengin bölgeler. Dünya da Tunus, İtalya, Yunanistan sayılabilir. Ama Türkiye bu konuda freskleri ile birlikte, hatta son dönemlerde Göbeklitepe, Karahantepe gibi yerlerde bulunan daha da eski buluntu heykel ve rölyeflerle çok çarpıcı bir arkeolojik havza.

 

Zonguldak ve bölgesi taşkömürü ile hepsinden de eski jeolojik ve doğal oluşumları ile zengin günümüze ulaşan müstesna bir bölge. Yok ettiğimiz Sazköye öyle yanarım ki? Keşke birkaç kere değil, yüzlerce kere gidip gezmiş olsaymışım orayı… Bir de üzerinden bombalar geçmiş gibi iş makinelerinin tozu dumana kattığı bir zaman gittik Sazköy’e.  “Doğal gaz çıkarıyoruz” diye ortalığın velveleye verilmesinden önceydi.

 

O zaman gördüm! İnsan kuşkusuz doğanın en tahrip edici varlığı… Geri dönüşümsüz, toplumsal sorumsuzluk, gelecek nesilliksiz, doğa sevmezlik, iklimin canına okurluk, endemik cahillik ne derseniz deyin! Biz bu tür bir distopik geleceğe hazırlanan ve ona katkı sunan işlerde çalışan, istemli istemsiz katılan yaratıklarız. Tahripkâr tavrımızla, bilim kurgu filmlerinin sayborglarına hayran, Yüzüklerin Efendisi’nin Org ırkları gibiyiz. Neyse, konu bağlamından daha fazla kopmasın.

 

‘Ambrosıa kızı’ mozaiğini internetteki fotoğraf görselleri üzerinden çalıştım. Ambrosıa zaten kralın karısı. Kız değil ihtimal ve en az bir oğlu var! Mozaiklerdeki tek kusur yüzündeki ifade derdim ama düşününce bu bile bence hesap edilmiş zamanın sanatçıları tarafından. Yani kadın korkmuş, yardım istiyor ve çığlık çığlığa birini andırmıyor, görünüyor. Yüzüne yoğunlaşırsanız ‘Çingene Kızı’ gibi herhalde atmasyon ama yakışmış bir anlam üretmek mümkün. Hatta bazıları turist çekmek için “bizim kız daha güzel” diyebilir, ama değil. Bu daha olgun, hatta makyajsız bu haliyle yakışıklı bile sayılabilir. Eminim kopyayla çalışanlar hariç bakarak resmini yapmaya kalkan az buçuk ressamların ve de çizimcilerin karşılaşacakları başlıca tehlike Ambrosıa kızını biraz erkek yakışıklılığı ile çizimlemek olabilir. Fakat bu mozaikçilerin dehası burada. O dönemin beğeni kurallarına o kadar uygun bir yüz ki bu, kesinlikle mozaikçilerin ve onların başındaki sanatçının yüksek yeteneği.

 

O dönemin tiyatral anlayışının, bir şekilde yaşanılan toplumsal hayatın anlatımına girmiş olduğunu düşünürsek sorun çözülür. Onlar bir olayı vurgularken jestlerden aşırı zevk alıyorlardı. “Eyy Romalılar, Spartalılar” der gibi. Bu tavırda ayak takımından daha farklı olduğunu gösterme gayreti seziliyor.

 

Aynı konu örneğin başka birçok arkeolojik alanlarda da mozaik veya fresk  olarak çalışılmış. Bu yüzden diyorum ya sapasağlam kalsaymış keşke! O zaman çok daha dikkat çekici olacaktı. İyi bir piar ile el sallayan bir hatun görünümünden daha fazla şey hissettirecekti. Özellikle “daha başka sapasağlam kalmış mozaikler olabilir”, düşüncesi ile Avrupa fonları kovalanabilirdi. Ödenek filan işin bahanesi oluyor sanki. İşin altına elini koyan yok sanırım. Defineciler kadar da meraklısı yok bu konunun.

 

Oysa bu Kadıoğlu mozaikleri ‘mozaik desen gücü’ olarak aynı temayı işleyen pek çok mozaik benzerinden daha başarılı. (Anladık, aynı cümlede üç kere mozaik geçiyor, bir mozaik tatlısı eksik!)

 

Bir de belgesel bir tarafı var. Köşelerinde Filyos Irmağında ve ormanlarında dönemin avcılık konuları işlenmiş. Belli ki buradaki Romalı tekfur veya “akron sir”ler (Margrave ) uzun bir süre ikamet etmiş.

 

Efsaneyi merak eden araştırıp okur zaten. Ben kendi çıkarımlarımı sunayım ve bitireyim. Bir kere Filyos hafzası eskiden zengin üzüm ve şarapçılık bölgesiymiş. Yani içme kültürü olan bu bölgenin günümüzdeki tek uzantısı madencilik veya kederinden değil. Besbelli kadim bir gelenek. Yani o genç ve güzel Zonguldaklı sanatçımızın Devrek hakkındaki yakınmasına yüzyıllar içinden birçok kadın-erkek destek verecektir haliyle. Belki de fazla içen babalara, eşlere uyarıydı Ambrosıa kızı figürü! “Fazla kaçırma, kendini kaybedersin” der gibi örneğin.

 

Bence mozaikteki kadının en az tek memesi çıplaktı. Ben öyle resmetmedim çünkü o dönem çizme amacım biraz farklıydı. Çıplaklığın ayıp değil, estetik bulunduğu zamanlardı. Aklınıza villanın da kötü amaçlar için kullanıldığı gelebilir. Olabilir. İnsanız. Ama değil. Bence bu efsane buraların önceki hakimi olan Trak(ya) imparatorunu yermek için askeri bir motivasyon veya metafor. ‘Resimler ya da imgeler’ sadece dekorasyon ve sanat amaçlı değil özellikle akılcı yönetimlerde propaganda aracı olarak politik nedenli kullanılmıştır.

 

Yani kendilerinden önceki dönemi kötülüyor Romalılar. Bu benim görüşüm. Benzer yargı varsa tesadüf.  Kaynak  olarak başka bir yerden alıntı yaptığımdan değil. Belki yanlış bir resim okuması. Burada böyle ifade ederek yaşadığımız yörenin zenginliğini vurgulamak amacım.

 

Zaten şöyle bitireyim. Metin ve çizimler: Mete Arif Tokmak

 

Not: Aynı konu hakkında çalıştıkça daha sonra çıkarımlara ve eklemelere açık bir yazıdır, sayın kralım.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x

Yazarın Diğer Yazıları

  • 13 Zonguldaklı Ressam ve "Resim Sevinci" denen şey - 02 Temmuz 2025
  • Kendi Başına Yoğrulan Bir Etkinlik: Zonguldak Resim Günleri 4 - 19 Haziran 2025
  • Günümüzün Sanatçıları Üniversite Öğrencileridir! - 02 Mayıs 2025
  • Yapay zekâ ile yaşamak üzerine düşünceler - 13 Mart 2025
  • Kömürkent'in bir çocuğu Mehmet Yıldız - 03 Mart 2025
  • "Failsiz" in faillerinden Fedai Madan ve İLKŞEHİR Tiyatrosu - 20 Şubat 2025
  • Filyos kalesinin M.Ö. 700'lü yıllarını canlandırdım - 28 Kasım 2024
  • Çaycuma'ya gelenlerin zihin haritasını değiştiren adam - 25 Mart 2024
  • BKM kıraathanesi okeye dördüncü emekli arıyor - 17 Ekim 2023
  • BKM'liler babasını kaybetmiş gibi   - 21 Eylül 2023
  • Kordonboyu'nda bir garip şikâyet - 21 Ağustos 2023
    Köşe Yazarları
    Yaşar Cengiz Alpan
    Yaşar Cengiz Alpan
    KAMUOYUNA DUYURUDUR
    Şenol Kuşcu
    Şenol Kuşcu
    BİR KURUMUN GEÇMİŞİNE BELGE OLMASI VE BİLMEYENLERİN ÖĞRENMESİ İÇİNDİR!- (1)
    Ahmet Öztürk
    Ahmet Öztürk
    Çetin Uygur bir kitaba sığar mı?
    Mustafa Özdemir
    Mustafa Özdemir
    Abim…
    Fahri Bozbaş
    Fahri Bozbaş
    HER BİRİ VAZGEÇİLMEZ CİHAN PARÇASI
    Mete Arif Tokmak
    Mete Arif Tokmak
    13 Zonguldaklı Ressam ve "Resim Sevinci" denen şey
    AYNUR MUSLU
    AYNUR MUSLU
    KARA ELMAS, KARA TALİH, KARA HABER, KARARAN YAŞAM
    Gülden Işık
    Gülden Işık
    Görmek Ve Yazmak için Siyasetçi Olmak Şart Değil! 
    Cemalettin Sağtekin
    Cemalettin Sağtekin
    İÇ CEPHE
    Mustafa Yüce
    Mustafa Yüce
    ZONGULDAK'IN SİNEMA EMEKTARLARI 1: ÖZKAN GÜREL
    Bingül Öz
    Bingül Öz
    PSİKOSOSYAL  ANLAMDA ŞİDDET
    NURDAN PAR ASLAN
    NURDAN PAR ASLAN
    ASLAN KAYASI: Zamanın Sessiz Tanığı
    Selma Aydın
    Selma Aydın
    ALEV ve KÜL
    Seyfi Boyraz
    Seyfi Boyraz
    ZONGULDAK'A ATILAN BÜYÜK KAZIK
    Emrah Feşel
    Emrah Feşel
    BAŞKAN!
    Kılçık
    Kılçık
    Muhtar Selim Yalan
    Yüksel Yıldırım
    Yüksel Yıldırım
    ZONGULDAK'I İNŞA ETTİLER!
    Erol Çakır
    Erol Çakır
    Uğur Mumcuya saygı, hizmete alkış…
    Fikret Gökçe
    Fikret Gökçe
    ASIRLIK GAZETE; BARTIN
    Hayri Sarı
    Hayri Sarı
    ALT TARAFI BİR KARGA
    Çok Okunan Haberler
    ZONGULDAKLI DOKTOR ZONGULDAK'A ATANDI 
    ZONGULDAKLI DOKTOR ZONGULDAK'A ATANDI 
    Zonguldaklı Recep Ustayı kim öldürdü? Eşi ve çocukları gözaltında...
    Zonguldaklı Recep Ustayı kim öldürdü? Eşi ve çocukları gözaltında...
    Sevim Alan'dan Giderayak Vurgun!
    Sevim Alan'dan Giderayak Vurgun!
    Ana Sayfa
    karabük
    Bartın
    Alaplı
    Gündem
    İŞÇİ-SENDİKA
    Ekonomi
    Dünya
    Sağlık
    Politika
    Magazin
    Kilimli
    Kozlu
    Gökçebey
    Devrek
    Kdz. Ereğli
    Çaycuma
    Zonguldak
    Spor
    Kültür-Sanat
    Bilim ve Teknoloji
    Eğitim
    Yerel
    Asayiş
    Genel
    Çevre
    Köşe Yazarları
    Foto Galeri
    Video Galeri
    Biyografiler
    Yerel Haberler
    Üye Paneli
    Günün Haberleri
    Arşiv
    Hava Durumu
    Nöbetci Eczaneler
    Namaz Vakitleri
    • Asayiş
    • Bilim ve Teknoloji
    • Çevre
    • Dünya
    • Eğitim
    • Ekonomi
    • Genel
    • Gündem
    • Kültür-Sanat
    • Magazin
    • Politika
    • Sağlık
    • Spor
    • Yerel
    • Foto Galeri
    • Video Galeri
    • Köşe Yazarları
    • Biyografiler
    • Üye Paneli
    • Yerel Haberler
    • Günün Haberleri
    • Arşiv
    • Hava Durumu
    • Nöbetci Eczaneler
    • Namaz Vakitleri

    • Rss
    • Künye
    • İletişim
    • Çerez Politikası
    • Gizlilik İlkeleri

    Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
    İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.