• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • karabük
  • Bartın
  • Alaplı
  • Gündem
  • İŞÇİ-SENDİKA
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Sağlık
  • Politika
  • Magazin
  • Kilimli Kozlu Gökçebey Devrek Kdz. Ereğli Çaycuma Zonguldak Spor Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Asayiş Genel Çevre
  • Ara
SON DAKİKA:
12:11
BU TOZU KİLİMLİ SOLUYOR
11:23
KOCA EV KÜL OLDU
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Köşe Yazarları
  2. Şenol Kuşcu
  3. TAMAMEN TIKANMASINI MI BEKLİYORSUNUZ?
Yayınlanma: 25 Kasım 2024 - 15:33
Güncelleme: 25 Kasım 2024 - 19:46

TAMAMEN TIKANMASINI MI BEKLİYORSUNUZ?

25 Kasım 2024 - 15:33
Güncelleme: 25 Kasım 2024 - 19:46
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Şenol Kuşcu
Şenol Kuşcu
Prof. Dr. Şenol Kuşcu
TAMAMEN TIKANMASINI MI BEKLİYORSUNUZ?

Değerli Okuyucularım,

Zonguldak ilindeki devlet ve il yollarının projelendirme yapım ve bakım hizmetleri Karayolları Genel Müdürlüğü Kastamonu15.Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmektedir. Çankırı, Zonguldak, Karabük ve Bartın illeri de bu bölgenin hizmet alanına girmektedir. Bu illerin devlet ve il yollarındaki  en son (2023 yılı) günlük  trafik sayılarını gösteren trafik yoğunluğu haritası ilişikte Ek 1’ de verilmektedir. 

Haritaya bakıldığında, Bölge dahilindeki beş il içinde,  en fazla trafiğin ,Zonguldak ve Bartın’ı İstanbul ve Ankara istikametine bağlayan yollarda olduğu görülmektedir. (Birkaç yıl önce, Ilgaz Dağlarının altından 11 bin metre tünel açılarak yapılan Kastamonu-Çankırı ana yolunda bile 3-4 bin kadar günlük trafiğin olduğu da görülmektedir. Bu haritanın, özellikle, Zonguldaklı, seçilmiş ve atanmış yetkililerin yol taleplerine haklılık kazandıracağını söylemeğe grek yoktur..

Bu haritadan, Bölge hizmet alanına giren beş ilde, on binin üzerinde günlük trafik sayılarının olduğu   yollar;

Zonguldak İlinde;

Zonguldak-Ereğli yolu  ilk 12 km.’sinde                       23968   

Zonguldak-Devrek yolunda                                            11337          

Yüzüncüyıl-Çaycuma-Bartın yolunda                           15802-8269           

Kastamonu ilinde;

İkinci (kuzey) çevre yolunda                                           19451

Karabük İlinde;

Karabük- Safranbolu arasında                                          14543

Karabük- Gerede (ismetpaşa ayrımı) arasında                 11424

Bartın İlinde;

Bartın- Çaycuma  (ilk 15 Km’de)                                    17200

Bartın- Amasra (ilk 5-6 Km’de)                                       14165’ dir

 

Bu değerlerden  Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü hizmet alanı içindeki beş ilde, çok açık ara ile, trafik şampiyonu olan yolun, 23 983 günlük trafik  ile,    Zonguldak-Ereğli yolunun Kozlu Belediye sınırları içinde kalan  12 Km’lik bölümü  olduğu görülmektedir. Bu yolu, 19 451 ile Kastamonu  ve 17 200 trafik  ile Bartın şehir geçişleri izlemektedir.

Beş ilin trafik trafik şampiyonu olan (projesinde, yapımında bu satırları yazanın da görev aldığı bu yol,  Zonguldak-Ereğli Yolunun ilk bölümüdür ve 1973-1979 yılları arasında, İstanbul İstikametindeki transit trafiğe hizmet amacı ile gerçekleştirilmiştir.

(Kurpta geçtiği için, “Eğri tünel mi olur?” diye yıllardır haksız eleştirilere uğrayan Değirmenağzı tünelleri de o yıllarda açılmakta idi! Dışarıdan alınan borç paralarla yapılan pahalı otoyollar gibi, 35 yıl sonra, bu eğri tünellerin yanından 2050 m tünel ve 250 m viyadük yapılarak geçilmiştir!)

 Geçen zaman içinde, yol projelendirilirken karşılanması amaçlanan 5-6 bin günlük trafik yoğunluğu,  geçen 40-45 yılda 5-6 kat artmış ve günümüzde otoyol gereksinimi sayısına ulaşmıştır.  Yol da, amaçlanan transit yol olma özelliğini yitirmiş ve şehir içi yol haline gelmiştir. Zonguldak içindeki kavşaklarda olduğu gibi, üzerindeki  (Emniyet Müdürlüğü-Güvenevler ve Kozlu kavşağı gibi ) diğer kavşaklarda sabah ve akşam saatlerinde oluşan uzun kuyruklar İstanbul trafiğini andırır olmuştur.

Hal böyle iken, ilgili yetkililerden, sorunun çözümüne yönelik, yakın gelecekte gerçekleştirilmesi gündemde olan bir projenin olmadığını duymakta ve bilmekteyiz. Anlaşılan,   yolun,  Zonguldak ve Kozlu geçişlerinde tamamen tıkanması beklenmektedir ki bunun yaşanması için fazla zamana gerek olmayacağı da aşikârdır!

Bu soruna de çare olmak üzere, Ankara istikameti çıkışı ile İlıksu arasında yapılması projelendirilen 13 km uzunluğundaki Zonguldak-Kozlu çevre yolunun projesinin hazır olduğu da bilinmektedir. Ancak birçok alanda olduğu gibi, ekonomik alanda da, ülkemizin içinde bulunduğu çok hasarlı durum yüzünden, bu ve buna benzer pahalı projelerin yakın gelecekte gerçekleştirilmesinin mümkün olamayacağı da söylenmekte ve bilinmektedir.

Üzerinde halen3-4 yüz trafiğin olduğu!)  Kilimli-Filyos arasında, gidiş-geliş toplam uzunluğu 25 km’yi bulan tünel-köprü ile geçilen, çok pahalı bölünmüş  (tünel ) yol yapılmakta olduğu bilinmektedir.

 Bir yanda, Zonguldak ve 55 bin nüfuslu Kozlu’nun hayat damarı olan yol tıkanmak üzere iken, diğer yanda, yakın gelecekte gereksinim olmayacağı bilinen çok pahalı bölünmüş yol yapılmasına öncelik verilmesini anlamak mümkün değildir. Bu arada, (Amasra-Cide arasında da olduğu gibi) yakın gelecekte, pahalı bölünmüş yola gereksinim olmayacağı bilinen yollarda, yolun öncelikle bir yarısının, sonra da, gereksinim doğduğu ileriki yıllarda da diğer yarısının açılması daha uygun olmaz mı idi acaba!

Bir ülkede kaynaklar; planlama, güvenilir verilere dayalı projelendirme, öncelik sıralaması, fizibilite, etkin denetim gibi aşamalardan geçmeden kullanılırsa; çılgın (akıl dışı) projeler söz konusu olursa, kararlarda teknik ve ekonomik olmayan unsurlar rol oynuyorsa, o ülkede her alanda çöküşlerin, çarçurların olması kaçınılmaz sonuçlardır.

Değerli Okurlarım,

İlişikteki Karayolları Trafik istatistik- yoğunluk haritası Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından hazırlanmamıştır. Dere ve ırmaklardaki debi ve taşkın, deprem, ulaştırma gibi konulardaki istatistiklerin ilgili kuruluşlarca yapılmakta olduğu bilinmektedir. Bu trafik yoğunluğu haritası da Ulaştırma Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmıştır.

Derelerin, ırmakların debileri; deprem, taşkın, sel felaketleri, trafik ve trafik kazası gibi konularla ilgili istatistikleri TÜİK’in yapmadığına şükür etmeliyiz! Aksi halde, enflasyon istatistikleri gibi, bu tür istatistiki verilere dayanılarak yapılan deprem, sel-su basması,  trafik kazaları gibi çok hayati konularla ilgili olasılıklar da yanlış hesaplanırdı!

Bu arada, beş vilayetin trafik şampiyonu olan yol üzerinde bulunan Kozlu hemzemin kavşağının iptali ve burada yaşanmakta olan tıkanıklığın çözümü ile ilgili olarak, Kozlu Kent Konseyi tarafından hazırlanmış olan alternatifli, gerekçeli bir proje dosyasının Kozlu Belediyesine sunulduğunu biliyoruz. Sunulan dosyanın, sorunun yetkililere iletilmesini ve bu konuda yapılabileceklerin yapılmasına başlangıç oluşturmasını dilemekteyiz.

Bu yoldaki ve ildeki diğer yollarda yaşanmakta olan sorunların kısmen ve tamamen halli ile ilgili, benzer çözüm önerilerinin geliştirilmesi ve gerekçeleri ile ilgili makamlara iletilmesinin çok yararlı ve gerekli olduğuna inanıyorum.

(Örneğin,  Zonguldak- Kozlu çevre yolunun Kozlu’ya kadar olan bölümüne öncelik verilmesi, raylı sistem olabilirliğinin araştırılması gibi konularla ilgili önerilerin olması ve yetkili kişi ve kurumlara iletilmesi gibi.)

Atatürk ilke ve inkılaplarına inanmış tüm çok değerli öğretmenlerimizin öğretmenler gününü kutlarım. Hatam olmuş ise bağışlanmamı ve ülkemizde, her alanda her konuda vatandaşa çile çektiren tıkanıkların olmamasını dilerim.

Bir not:

Değerli Okurlarım, Sayın Cumhurbaşkanımıza olan Bila ücret danışmanlık dileğim gibi, önceki yazımda, yüksek kişiliklerine, bir hata tekrarı olmaması için Üniversitemizin Sayın Rektörüne yönelttiğim birkaç sosyal ve insani soruma da yanıt alamadım! Bilenler, boşuna beklemememi, günümüzde alttakilere yanıt verilmesi usulünün olmadığını ifade etmekte iseler ben beklemeye devam etmekteyim!

EK 1. Karayolları Genel Müdürlüğü 15.Bölge Müdürlüğü 15. Bölge 2023 yılı trafik yoğunluk haritası.

 

Şenol KUŞCU,   Kasım 2024, Zonguldak

 

 

     

       

  

 

 

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
Şenol Kuşcu
6 ay önce

Sayın Okuyucum "Olur" a , Arazi içerikli yol, tünel gibi İnşaat projelerinde kaynak imkanı, projenin yapıldığı yerin topoğtafyası, jeolojidi, mevcut arazi , mülkiyet durumu, kullanımı, çevre gibi faktörler uyumlu olması gerekir. Bir projede, çökme, heyelan, deniz, sel tahribatı varsa ya projede, uygulamada, deneyimde yapılan hataların sonıcudu. Suçlusunu bulmak da çok kolaydır! Yeyer ki hesabını sormak istensin. "Virajda, kurbda tünel mi olur? " gibi bir eleştiri çok yer sızdırıldı. Mühendisine, " Paran bu kadar, projede trafik hızı bu kadar olacak, en kısa zamanda bitecek! " denirse mühendis te ona göre proje uygulama yapar"! Böyle projelerin ekonomik ömrü de en fazla 30-40 yıdır. Paranız çok olunca virajda olmayanları yaparsınız! Değirmenağzı yeni tünelleri gibi. Eskilerini yapan da öyle herkesin görebileceği hataları yapacak bir mühendis olmadığı da bilinmelidir. İlginiz için teşekkürler.

Cevapla
Beğen (0)
Beğenme (0)
Okur
6 ay önce

Şimdi Ereğli'den geldim.Göçükler,çökmeler bu bölünmüş yolun maliyetini geçmiştir sanırım,yıllardır,20 sene oluyor göçmeler çökmeler artarak sürüyor.Gökgöl sonrasıda aynı.İstanbul'a gidenler.gelenler görmüşsünüzdür bu plansızlığı akıl tutulmasını.Evet Aslan Çeşmesinden geçen yoldan farklı,neden biz mükemmel işler yapamıyoruz çoğunlukla,göz boyuyoruz.Tünel olması gereken topoğrafya-yeryüzü şekline neden kıvrım kıvrım yollat yaparız.Kimsenin hayalinde varmıdır bilmem:Kozlu.Kandilli arasına karayolu olarakta kullanılacak demiryolu yapılamazmı..

Cevapla
Beğen (0)
Beğenme (0)
Okur
6 ay önce

Zonguldak-Kozlu-Kandilli demir yolu 1930lu yıllarda projelendirilmiş ve Kozlu'da istimlaklara başlanmıştı aklımda yanlış kalmamışsa.Kandilli Ereğli zaten var.Ereğli-Adapazarı demiryolu bağlantısı uygarlık örneği oluşturur.Yatırım maliyetini demiryolu taşımacılığı daha kısa sürede karşılar.kazalar çok çok azalır..

Cevapla
Beğen (0)
Beğenme (0)
Şenol Kuşcu
7 ay önce

Sevgili Muharrem Kardeşim. Bir Yol da zaten var. Yenisi de düşünülebilir. Yapılırsa neden olmasın. Ama mutlaka bir şeyler yapılmalı.

Cevapla
Beğen (1)
Beğenme (0)
Sezer
7 ay önce

Yerınde ve uyarıcı tespitler, umarım gerekenler yapılır..

Cevapla
Beğen (1)
Beğenme (0)
Muharrem Akman
7 ay önce

Kozlu Zonguldak arasında Tren yolu ile işçi patronları vardı hocam dünya'daki örnekleri varmıdır bilmiyorum ama tren yolu dizayn edilip aynı yoldan hem Tren hem araç gidemez mi.

Cevapla
Beğen (2)
Beğenme (0)

Yazarın Diğer Yazıları

  • EFSANE KARAYOLCU DEVREKLİ MEHMET AĞABEYİN ESERİNDE AÇILAN İBRETLİK YARALAR! - 26 Mayıs 2025
  • "NİL NEHRİ OLMASAYDI MISIR DA OLMAZDI" BAĞLAMINDA, ÇAYCUMA'NIN VE KÖYÜMÜZÜN NİLLERİ! - 08 Mayıs 2025
  • DEVREKLİ EFSANE KARAYOLCU EŞEK MEHMET AĞABEYİMİZ VE YÜKLENİCİLERİMİZİN SEVDİKLERİ İŞLER! - 05 Nisan 2025
  • ASIL HELALLEŞMESİ GEREKENLER! - 20 Şubat 2025
  • İBRETLİK BİR SAĞLIK ÖYKÜSÜ AMAN DİKKAT! - 31 Ocak 2025
  • BAY BAŞKANIN BU DURUMA FETVASI NE OLUR ACABA! - 06 Ocak 2025
  • "Ülkemizin, girilip de içinden çıkılamayan İlimiz, İlçemiz neresidir? - 17 Aralık 2024
  • Hormonlu, hortumlu, çeteli yıllar... - 06 Kasım 2024
  • SAYIN REKTÖR İNŞAALLAH HOCAMIZI DA YASAKLAMAZ! - 12 Ekim 2024
  • HALKA BU ÇİLELERİ ÇEKTİRMEYE HAKKINIZ YOKTUR! - 07 Eylül 2024
  • HUZUR İLE HÜZNÜN BİRLİKTE OLDUĞU BİR YOL HİKÂYESİ - 24 Ağustos 2024
  • SİZLERİN İŞLERİ DAHA DA ZOR SAYIN BAŞKANLARIM! - 19 Temmuz 2024
  • VEFASIZ  ZONGULDAKLILAR! - 24 Haziran 2024
  • ASIL BEKA BURALARDA ARANMALIDIR! - 06 Haziran 2024
  • AMAN UMUTLAR BOŞA ÇIKMASIN! - 22 Mayıs 2024
  • DUVARLARA ASILANLAR,  EKRANLARA YANSIYANLAR! - 28 Nisan 2024
  • DANIŞMANLARIN KARNESİ VE YÜCE MAKAMA BİR DİLEKÇE! - 12 Nisan 2024
  • FARK BURALARDAN GELİYOR! - 24 Mart 2024
  • CILGA YOLLARDA - 11 Mart 2024
    Köşe Yazarları
    Yaşar Cengiz Alpan
    Yaşar Cengiz Alpan
    GÖRMEZDEN GELMEK BİR YÖNETİM BİÇİMİ Mİ?
    Şenol Kuşcu
    Şenol Kuşcu
    EFSANE KARAYOLCU DEVREKLİ MEHMET AĞABEYİN ESERİNDE AÇILAN İBRETLİK YARALAR!
    Ahmet Öztürk
    Ahmet Öztürk
    Çetin Uygur bir kitaba sığar mı?
    Mustafa Özdemir
    Mustafa Özdemir
    Abim…
    Fahri Bozbaş
    Fahri Bozbaş
    HER BİRİ VAZGEÇİLMEZ CİHAN PARÇASI
    Mete Arif Tokmak
    Mete Arif Tokmak
    13 Zonguldaklı Ressam ve "Resim Sevinci" denen şey
    AYNUR MUSLU
    AYNUR MUSLU
    KARA ELMAS, KARA TALİH, KARA HABER, KARARAN YAŞAM
    Gülden Işık
    Gülden Işık
    Görmek Ve Yazmak için Siyasetçi Olmak Şart Değil! 
    Cemalettin Sağtekin
    Cemalettin Sağtekin
    İÇ CEPHE
    Mustafa Yüce
    Mustafa Yüce
    ZONGULDAK'IN SİNEMA EMEKTARLARI 1: ÖZKAN GÜREL
    Bingül Öz
    Bingül Öz
    PSİKOSOSYAL  ANLAMDA ŞİDDET
    NURDAN PAR ASLAN
    NURDAN PAR ASLAN
    ASLAN KAYASI: Zamanın Sessiz Tanığı
    Selma Aydın
    Selma Aydın
    ZONGULDAK
    Seyfi Boyraz
    Seyfi Boyraz
    ZONGULDAK'A ATILAN BÜYÜK KAZIK
    Emrah Feşel
    Emrah Feşel
    BAŞKAN!
    Kılçık
    Kılçık
    Muhtar Selim Yalan
    Yüksel Yıldırım
    Yüksel Yıldırım
    ZONGULDAK'I İNŞA ETTİLER!
    Erol Çakır
    Erol Çakır
    Uğur Mumcuya saygı, hizmete alkış…
    Fikret Gökçe
    Fikret Gökçe
    ASIRLIK GAZETE; BARTIN
    Hayri Sarı
    Hayri Sarı
    KURBAN GÖZÜYLE
    Çok Okunan Haberler
    ZONGULDAKLI DOKTOR ZONGULDAK'A ATANDI 
    ZONGULDAKLI DOKTOR ZONGULDAK'A ATANDI 
    Sevim Alan'dan Giderayak Vurgun!
    Sevim Alan'dan Giderayak Vurgun!
    Hemşirelik bölümü öğrencisi Uğur Ayaz, yarın memleketine dönecekti…
    Hemşirelik bölümü öğrencisi Uğur Ayaz, yarın memleketine dönecekti…
    Ana Sayfa
    karabük
    Bartın
    Alaplı
    Gündem
    İŞÇİ-SENDİKA
    Ekonomi
    Dünya
    Sağlık
    Politika
    Magazin
    Kilimli
    Kozlu
    Gökçebey
    Devrek
    Kdz. Ereğli
    Çaycuma
    Zonguldak
    Spor
    Kültür-Sanat
    Bilim ve Teknoloji
    Eğitim
    Yerel
    Asayiş
    Genel
    Çevre
    Köşe Yazarları
    Foto Galeri
    Video Galeri
    Biyografiler
    Yerel Haberler
    Üye Paneli
    Günün Haberleri
    Arşiv
    Hava Durumu
    Nöbetci Eczaneler
    Namaz Vakitleri
    • Asayiş
    • Bilim ve Teknoloji
    • Çevre
    • Dünya
    • Eğitim
    • Ekonomi
    • Genel
    • Gündem
    • Kültür-Sanat
    • Magazin
    • Politika
    • Sağlık
    • Spor
    • Yerel
    • Foto Galeri
    • Video Galeri
    • Köşe Yazarları
    • Biyografiler
    • Üye Paneli
    • Yerel Haberler
    • Günün Haberleri
    • Arşiv
    • Hava Durumu
    • Nöbetci Eczaneler
    • Namaz Vakitleri

    • Rss
    • Künye
    • İletişim
    • Çerez Politikası
    • Gizlilik İlkeleri

    Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
    İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.